Blog

Ziua Astronomiei celebrata de AA URANIA – 25/26 aprilie 2015

Posted by:

Astronomy Day 2015 - AA URANIA - Parcul Cismigiu 25-26 aprilie 2015

ASTRONOMY DAY 2015 celebrat de ASOCIAȚIA ASTRONOMICĂ URANIA

Ca în fiecare an, la începutul primăverii, Asociația Astronomică Urania sărbătorește Ziua Internațională a Astronomiei (Astronomy Day), de data aceasta într-un context mult mai special, al Anului Internațional al Luminii (International  Year of Light 2015) , declarată astfel de UNESCO și IAU- International Astronomical Union.

Ziua Internațională a Astronomiei a început în anul 1973, când astronomul Doug Berger, președintele Asociației Astronomice din Carolina de Nord, a decis ca, în loc să convingă oamenii să vină la observatoare, să ducă instrumentele (telescoapele și lunetele) la ei, în stradă. Această zi este o manifestare, realizată în mod simbolic într-o zi de sâmbătă din luna aprilie sau mai, în care astronomii profesioniști, dar și amatorii care aparțin sau nu planetariilor, observatoarelor, cluburilor sau societăților de profil, ies în locații publice și pun la dispoziția publicului telescoapele și cunoștințele lor.

Prin urmare, vă invităm să participați la o zi specială de observații astronomice sâmbătă 25 aprilie 2015, respectiv duminică 26 aprilie 2015 între orele 12:00-23:00 în Grădina Cișmigiu, la rondul cu ceas (intrarea dinspre Bd. Regina Elisabeta).

Membrii asociației vor oferi gratuit publicului informații legate de astronomie și vor face observații și demonstrații de utilizare a instrumentelor astronomice.

Cei interesați (de la copii la tineri și adulți) vor afla cu această ocazie multe lucruri interesante despre pasiunea pentru astronomie, vor putea descoperi activitățile efectuate de membrii asociației, vor putea afla cum pot deveni membri sau voluntari, ce proiecte desfasoara asociatia si cum se pot dezvolta personal in cadrul creat special de AA URANIA in minicomplexul de astronomie de la Observatorul Astronomic al Palatului Național al Copiilor din București.

Pentru ca deviza Astronomy Day este ”bringing astronomy to the people” (”aducând astronomia mai aproape de oameni”), participantii vor putea sa efectueze observatii atat pe timp de zi  la Soare, prin instrumentele dotate cu filtre speciale de protecție iar odată cu lăsarea serii, se pot observa diverse obiecte ceresti cum ar fi planetele Jupiter si Venus, roiuri stelare și nebuloase mai stralucitoare, vizibile din Bucuresti.

De asemenea, membrii asociației vor interacționa cu publicul răspunzând pe cat posibil întrebărilor publicului. Pentru mai multe detalii legate de eveniment, vă invităm pe site-ul asociației, www.urania.ro, dar și pe pagina de facebook creată special pentru această zi : URANIA – Ziua Astronomiei 2015

AA URANIA este un ONG non-profit al cărui scop este de a crea un cadru de excepție pentru cei care doresc să își manifeste pasiunea pentru cerul înstelat oferind publicului larg posibilitatea de a cunoaște cerul, fie că vorbim de elevi intr-un proces educațional, fie că vorbim de tineri și adulți  popularizând sau cercetând spațiul cosmic.

De aceea sloganul AA URANIA este “Watch the Sky !”

AA URANIA este membră în boardul AREA – Asociația Română de Educație prin Astronomie și în același timp este CLUB UNESCO, dezvoltă parteneriate educationale si de promovare a astronomiei cu diverse instituții si organizații de profil (ex. Ministerul Educatiei sau Institutul Astronomic al Academiei Romane)

AA URANIA are un parteneriat de excepție pe baza colaborării începute încă din 1992, cu Palatul Național al Copiilor din București, având acces la un Observator Astronomic de excepție, special proiectat pentru observații cu publicul!

 

 

0


About the Author: